Hvorfor kaster vi så mye?

Det er først de siste årene at matsvinn har blitt et tema i Norge. Heldigvis har nordmenn blitt stadig mer bevisste på miljøutfordringer og matens verdi, og på den måten har fokuset på matsvinn endelig blitt mye større både blant forbrukere og i næringslivet.

Vi nordmenn har blitt mer kravstore til råvarenes kvalitet, men samtidig også mer avhengige av ferdigmat. Det er sjeldent vi utnytter hele råvaren når vi lager mat – ofte fordi vi mangler kunnskap for å bruke opp restene. Vi er også redde for å bli syk av maten som vi bruker opp igjen, men det er sjelden fare for det. Man kommer langt med å bruke sansene. Lukter og ser råvaren normal ut, er den i de aller fleste tilfeller nettopp dét.

Det har aldri før blitt stilt så høye krav til hvordan maten skal se ut.

Lungemos og blodpølser er trolig ikke lenger like vanlig på middagsbordet som det var for noen tiår siden, og aldri før har det blitt stilt så høye krav til hvordan maten skal se ut. Vi plukker grønnsaker og frukt selv, noe som fører til at de minst fristende – men som oftest like gode – råvarene blir liggende igjen på disken.

I sosiale medier deler vi matinspirasjon og hverdagsøyeblikk som aldri før, og her er det viktig at ting ser flott ut. Det blir ikke like mange klikk dersom bananene er brune og flekkete – selv om de faktisk er enda søtere!

Vår oppfordring er å gi flekkete bananer, dehydrerte gulrøtter og melk som er noen dager på overtid verdigheten tilbake – #BrukOpp!