Hvorfor kaster vi så mye?

Det er først de siste årene at matsvinn har blitt et tema i Norge. Heldigvis har nordmenn blitt stadig mer bevisste på miljøutfordringer og matens verdi, og på den måten har fokuset på matsvinn endelig blitt mye større både blant forbrukere og i næringslivet.

Vi nordmenn har blitt mer kravstore til råvarenes kvalitet, men samtidig også mer avhengige av ferdigmat. Det er sjeldent vi utnytter hele råvaren når vi lager mat – ofte fordi vi mangler kunnskap for å bruke opp restene. Vi er også redde for å bli syk av maten som vi bruker opp igjen, men det er sjelden fare for det. Man kommer langt med å bruke sansene. Lukter og ser råvaren normal ut, er den i de aller fleste tilfeller nettopp dét.

Det har aldri før blitt stilt så høye krav til hvordan maten skal se ut.

Lungemos og blodpølser er trolig ikke lenger like vanlig på middagsbordet som det var for noen tiår siden, og aldri før har det blitt stilt så høye krav til hvordan maten skal se ut. Vi plukker grønnsaker og frukt selv, noe som fører til at de minst fristende – men som oftest like gode – råvarene blir liggende igjen på disken.

I sosiale medier deler vi matinspirasjon og hverdagsøyeblikk som aldri før, og her er det viktig at ting ser flott ut. Det blir ikke like mange klikk dersom bananene er brune og flekkete – selv om de faktisk er enda søtere!

Vår oppfordring er å gi flekkete bananer, dehydrerte gulrøtter og melk som er noen dager på overtid verdigheten tilbake – #BrukOpp!

Les mer

Slik bør du oppbevare råvarene dine

Hvor lenge kan leverposteien stå i kjøleskapet? Vi gir deg svaret!
For å få mest mulig ut av råvarene dine må du oppbevare dem riktig. Da kan du forlenge holdbarheten drastisk, noe som gir deg mange gylne muligheter til å utnytte maten fullt ut.
Fisk og kjøtt krever lavere temperaturer enn for eksempel grønnsaker – det er tross alt en grunn til at kjøleskapene leveres med grønnsaksskuff!
I tillegg er temperaturen i kjøleskapet ditt svært viktig. Er den over fire grader betyr det at kvaliteten på råvarene faller raskere, i tillegg til at kjøleskapet vil være en yndet plass for bakterier. Plasser heller aldri varm mat rett i kjøleskapet, også da kan temperaturen stige.
Husk oppbevare industripakket kjøtt i originalemballasjen så langt det lar seg gjøre, og legg butikkpakket kjøtt over på en tallerken med folie over seg.
Så lenge holder maten seg i kjøleskapet:
– Ferskt pålegg som kokt skinke, leverpålegg, pølser osv: 7 dager når den er åpnet.
Hardkokte egg: 2–3 dager.
Stekt kylling/kalkun: 4–5 dager.
Rå kylling/kalkun: 4 dager
Kjøttdeig/karbonadedeig: 4 dager

Les mer

Hvordan kan vi redusere matsvinnet?

Absolutt alle har mulighet til å bidra til reduksjon av matsvinnet. Uansett hvor stort ditt private bidrag er vil det ha innvirkning på det totale svinnet i Norge. Dersom alle hadde klart å redusere sitt matsvinn med 5 kg, ville det totale utslippet blitt redusert med 25 000 tonn i året!

Så hvordan skal vi gå frem for å kaste mindre mat? Det handler faktisk om å gjøre helt enkle grep i hverdagen.

Les mer

Hva er matsvinn?

Hvert år kaster nordmenn hele 230 000 tonn mat rett i søppelet. Matsvinn er all den maten som blir dårlig før vi rekker å spise den opp.

Man er gjerne ikke klar over hvor mye mat man faktisk kaster, men et brød her og et par tomater der blir fort mye i løpet av et helt år. Faktisk så kaster hver og en av oss 43 kg fullt spisbar mat i året.

Les mer

Hva er Brukopp?

I Adams Matkasse er vi opptatt av å redusere matsvinn. Vi ønsker ikke at du skal måtte kaste førsteklasses råvarer, og derfor har vi brukt mye tid på å designe matkassene våre slik at du skal slippe å sitte igjen med rester eller for mye av én ingrediens. Oppskriftene og råvarene i matkassene er nøye tilpasset og oppmålt basert på hvor mange som skal dele måltidet. Det betyr at du slipper å kaste mat, og at du sparer både penger og miljø.

Les mer