Ripssaft

Ripssaft

Mange har ulike buskvekster i hagen, men vet ikke helt hva de skal gjøre med alle bærene de plukker. Noe som er veldig godt å gjøre med ripsbær, er å lage saft.

Tips

Dersom du lager store mengder saft, er det lurt å fryse det ned. Ta opp en og en flaske av gangen. Det som er viktig å tenke på ved frysing, er at flaskene ikke kan være helt fulle siden saften utvider seg når det fryser.

Dette trenger du

  • Ripsbær
  • Sukker
  • Vann
  1. Plukk en stor bolle med ripsbær. Du kan også tilsette solbær dersom du ønsker det. Rens bærene fra stilken og skyll dem godt.
  2. Kok bær og vann langsomt opp. Det er viktig at det ikke skal fosskoke. Vannet skal dekke bærene. Desto mindre vann, desto mer konsentrert blir saften.
  3. Det er helt normalt at bærene mister farge og blir mer vasse under kokingen.
  4. Bruk et sileklede eller et gammelt kjøkkenhåndkle som tåler flekker, for å sile bærene. Sil saften gjennom kledet og la det renne fra seg.
  5. Mål opp hvor mye saft du har, og tilsett 300 g sukker for hver liter saft du har.
  6. Kok opp saften og sukkeret, uten at det fosskoker. Fjern eventuelt skum.
  7. La saften avkjøle seg og hell over på rene glassflasker. Skru igjen med en tett kork.
  8. Saften er klar for å nytes. Blandingsforholdet vil være rundt 1:5 saft til vann.
  9. Saften holder seg frisk i kjøleskapet en liten uke.